བདེ་སྐྱིད་འཚོ་བ།

De link tussen HSP, PMDD en PMS

De link tussen HSP, PMDD en PMS
(Hoogsensitiviteit & Premenstrueel syndroom)

Hoogsensitieve vrouwen neigen vaker naar PMDD dan PMS. Maar ook PMS is niet te misstaan.
Vrouwen met deze symptomen voelen zich vaak niet begrepen, omdat er vrij weinig over gepraat wordt in onze maatschappij.

PMDD is een ernstige vorm van PMS waar de reactie van de psyche op hormonale verandering vele malen sterker is. De klachten komen vaak vanaf de eisprong tot aan de menstruatie. Denk dan aan zware depressie, huilbuien, agressie, yerug willen trekken en soms zelfs dood willen.
En dan is er weer even twee weken emotionele rust.

Oorzaken is met name lichamelijk maar ook de leefstijl. Goede voeding is heel belangrijk.
En omdat elk lichaam ook weer anders reageert is het moeilijk om de hormonale balans te vinden. Of iniedergeval rust waarin mogelijk.

Om de cortisolgehalte en overmaat hormonen van de bijnieren de dempen is bewustwording van lichaam en geest degelijk nodig. En soms van levensbelang. Want er zijn vrouwen die echt hun leven beëindigen of hun baarmoeder en eierstokken laten verwijderen, omdat ze geen leven meer hebben.

Soms is de enige uitweg de pil of een anti depressivium om de klachten te onderdrukken.
(daarin kijk ik oordeelloos als energetisch therapeut)

Vrouwen die moeder zijn geworden.
Post partum depressie (zwangerschaps of na zwangerschaps depressie) Zwangerschaps psychose hebben gehad kunnen er last van blijven houden.

Maar ook vrouwen die in hun overgang zitten en schildklier klachten krijgen.

Wat helpt de klachten verlichten is omgang met emoties en gevoelens. Bewustwording.
Maar ook het minimaliseren van suikers en stress.
Vitaminen en mineralen. Beweging. Stralingen verzachten en de juiste supplementen

Maar omdat we in een tijd leven waarin de voeding niet de juiste voeding meer is, is het lastig. Overal word je geconfronteerd met straling. Agenda en society stress.

Maar toch is het mogelijk. Vergt veel geduld tijd en moed voor bewustwording van je lichaam.
Brenda leert deze vrouwen te luisteren naar hun lichaam. Er zijn wel degelijk tips en trics die de vrouw zelf moet invoeren om te veranderen. Maar bewustwording en begrip van vrouwelijke thema’s, balans van de natuurelementen door energetisch werk is ook essentieel hierin.

 

[sf_button colour=”accent” type=”standard” size=”standard” link=”/contact” target=”_self” icon=”” dropshadow=”no” rounded=”no” extraclass=””]Ja, ik maak graag een afspraak[/sf_button]

 

Wat is PMDD

PMDD (PreMenstrual Dysphoric Disorder) is een ernstige vorm van PMS (PreMenstrueel Syndroom).

Op deze site houd ik me, zolang er nog geen gangbare Nederlandse term is, aan de Engelse afkorting.

PMS en PMDD

PMS is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus en het weer verdwijnen van die klachten bij het begin van de menstruatie. Men spreekt daarom van een cyclisch klachtenpatroon. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug.

Deze klachten zijn er in allerlei soorten, maar ook in maten. Vrijwel alle vrouwen (75%) hebben in meerdere of mindere mate last van de maandelijkse hormonale veranderingen. 25% van alle vouwen in de vruchtbare leeftijd heeft zo’n erge klachten dat sprake is van PMS. Daar weer een deel van (zo’n 4-5% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd) heeft dermate zware klachten dat men spreekt van een stoornis: Premenstrual Dysphoric Disorder oftewel PMDD.

Verschil tussen PMS en PMDD

Belangrijke verschillen tussen PMS en PMDD zijn:

 • Bij PMDD gaat het met name om emotionele verschijnselen zoals bijv. stemmingswisselingen, angst, gespannenheid en depressie, die in versterkte mate optreden. Dit in tegenstelling tot PMS, waarbij het met name lichamelijke klachten zijn.
 • Bij PMDD zijn de premenstruele symptomen zo hevig dat ze de normale werkzaamheden, sociale activiteiten en relaties verstoren.

Verschil tussen PMDD en psychiatrische aandoeningen

Een belangrijk criterium om van PMDD te spreken en niet van andere psychische stoornissen, is dat de symptomen van PMS en PMDD  kort na het begin van de menstruatie verdwijnen. Bij PMS en PMDD gaat het om een cyclisch klachtenpatroon.

Symptomen

De symptomen de horen bij PMDD varieren in soort en maat. De meest genoemde symptomen zijn:

Lichamelijke klachten:

 • Hoofdpijn
 • Gespannen borsten
 • Rugpijn
 • Buikkrampen
 • Vocht vasthouden
 • Pijnlijke gewrichten (pols, enkels, ellebogen, enz.)

Psychische klachten

 • Prikkelbaar, agressief, boos om niets, geïrriteerd
 • Geen mensen willen zien
 • Geen zin in leven, zwaarmoedig, somber, down, depressief, lusteloos, moe
 • Angstig, nerveus
 • Wisselende stemmingen
 • Verward, concentratieproblemen

Sociale klachten:

 • Onredelijk zijn
 • Geen zin in sex hebben
 • Snel boos zijn, woede-aanvallen, driftbuien
 • Terugtrek gedrag
 • Humeurig, prikkelbaar, geïrriteerd

Benadrukt dient te worden dat de genoemde klachten zeer hevig van aard zijn en een ernstige (negatieve) invloed op het dagelijkse functioneren hebben. Mensen met PMDD geven vaak aan het gevoel te hebben de controle over zichzelf kwijt te zijn. Het lijkt alsof een ander bezit van hen heeft genomen.